Kraliçe Ana arı Nedir
Ana arı genetik yapısı Nedir;Öncelikle ana arının ne olduğunu öğrenmeden başlayalım,arı bireyleri içerisinde en büyük rolü olan arı türüdür,kraliçe arı olmazsa arı olmaz,koloni zamanla ölür gider,neyseki arının dünyası çok farklı,Ana arının genetik yapısı nasıl olur diye bakalım.
Arının yaşamı,çoğalması ve ölmesi ana arının var olmasından geçer,tabiîki ana arının var olması kovanın sağlıklı ve sürdürülebilir anlamına gelmez.
Ana arının görevi
Kraliçe arının görevi,koloni içindeki ve dışındaki tüm arıları hükmetmektir en büyük görevi yumurta atmaktır
Buna bağlı olarak kovan içindeki arıların,ana arıya sadakati ana arının genç olmasından geçer.
Bilindiği üzere ana arı yaşamında bir kez çiftleşir,fakat bunu birden fazla erkek arıyla sağlar.
Ana arı 10-15 arasında sağlıklı güçlü erkek arıyla çiftleşir,kraliçe arı çiftleşmek için uygun hava sıcaklığını, birde erkek arıların çiftleşmeye hazır olmasına bekler.
Bunun için birden fazla çiftleşme uçuşuna çıkar ama çiftleşmez.
Ana arı çiftleşme uçuşuna çıkmaya hazırlandığı zaman kovan içerisine FEROMON diye bir koku salgılar,bu koku erkek arıların,uyanmasına olanak sağlar.
Kokuyu alan erkek arılar,ana arı ile birlikte kovandan dışarı çıkarlar.Çiftleşme yaklasık 3-4 saati bulmaktadır.
Feromon nedir?
Feromon;aynı türden olan çanlılar arasındaki ilişkiyi tetikleyen kimyasal bir maddedir.Yunanca hormon taşıyan anlamına gelmektedir.
Ana arının kovan içerisindeki yaşamı salgıladığı feromon e bağlıdır,ana arı yaşlandığı zaman feromon özelliğini yavaş yavaş kaybeder.
Bu nedenle kokuyu alamayan işçi arılar Günlük yumurtadan ,kendilerine ana arı memesi yapar,haliyle yaşlanan kraliçe arının ölümü yaklaşır.
Kapanan ana arı memeleri 16 gün sonra yeni bir kraliçe arı meydana getirir,Feromon kokusu güçlü olan genç kraliçe arı yaşlı kraliçe arıyı öldürür.
Erkek arı
Erkek arı,kovan içerisinde bulunan tek görevi ana arıyı çiftleştirme olan,erkek arının rölü küçük olsada ,ana arının kalitesini ve yaşamını belirleyen en kapsamlı canlıdır.
Bal zamanında kovan içindeki fazla tükettikleri gerekçesiyle işçi arılar tarafından kovandan atılarak ölmelerine neden olurlar.Bu kapıda çalışmaya ekmek yok der gibi.
İşçi Arı
İşçi arı,diğer bir adı ile tarlacı arı olarak bilinir,21 günde dünyaya gelir yaşamları boyunca tek görevi ana arıya hizmet etmektir,kış şartlarında yaşam süreleri 90 günü bulurken,çalışma koşullarında yaşam süresi 45 gündür.Arı sütü salgılaması,petek örme,yavru besleme,polen getirme,nektar toplama ve kovan içi temizlikleri gibi görevleri üstlenir.
Kraliçe ana arı genetik yapısı olarak,kovan içindeki işçi arılarada yön veren bir canlıdır.