Ana Arı Üretimi Ekipmanları; Ana arı,olası bir ölümde işçi arılar tarafından tekrardan günlük yumurtalardan ana arı gözleri yapılarak içgüdüsel olarak kendi ana arısını üretilir. Bunun yanı sıra gelişmiş teknolojiyle beraber ana arı üretimi yapılarak daha erken ve hızlı bir sürkülasyonla ana arı üretmek mümkündür. Ülkemizde ana arı üretimi çok yaygın olmamakla beraber,ülkede arıcılık sektöründe bulunan arıcıların ana arı ihtiyacının %30 oranlarında ana arı tedariği karşılanmaktadır.
Ana Arı Üretimi Ekipmanları Listesi
- Ana arı ızgarası
- Ana arı kafesi
- Ana arı larva Transfer kalemi
- Ana Arı yüksük çıkarma Kalıbı
- Ana arı apoleti
- Ana Arı kalemi
- Ana arı çiftleştirme kutusu
Ana arı ızgarası Nedir?
Ana arı üretimi ekipmanları listesinde çok önemli bir yere sahiptir, larva transferinden sonra hazırlanan baslatıcı ve besleyici kovanlarda, Ana arının kovandaki ana arı memelerine ulaşmaması için üretilen bir ana arı üretimi ekipmanıdır.
Diğer bir özelliği ise bal sezonunda ana arıyı kuluçkalığa hapsederek,üst katlara yavru atmasını engellemektir, uygulanan bu yöntemle petekli bal üreticileri mutlaka kullanmalıdır.
Ana Arı kafesi Nedir?
Ana arı kafesi,çiftleşmiş kraliçe arı satışı yapılırken,nakliye amaçlı kullanılmak üzere ahşap yada plastikten yapılan aparatın adına ana arı kafesi denir.
Ana Arı Larva Transfer kalemi
Ana arı üretimi ekipmanlarından biride larva transfer kalemidir,Kraliçe arı üretimi yapılırken peteklerin içinden 1-2 ve 3 günlük larvaların alınmasında yardımcı aparattır.
Yüksük Çıkarma Kalıbı
Transfer öncesi organil bal mumundan eritme usulu ile , ana arı memesi yapmak için kullanılan ekipmandır.Ana arı üretiminde olmazsa olmazlardandır
İki çeşit yüksük kalıbı mevcuttur,hazır ana arı yüksükleri,transfer sonrası kabul olma ihtimali %40 iken, bizim önereceğimiz ana arı kalıbı ahşap olandır,kendi yüksüklerinizi kolaylıkla çıkartabilir,bu ahşap aparatta ürettiğiniz memelerin tutma oranı %80 üzeridir.
Ana Arı apoleti(Numaraları)
Özellikle suni tohumlama işleminde kullanılan bir aparattır. Damızlık ana arı üretiminde mutlaka uygulanması gerekiyor,bu metodla ana arının özelliklerini barındıran bir kimlik çıkartılıp,ana hattı baba hattına dair kaç kuşak olduğu kolaylıkla bilinmesi amaçlanır. Apoletler o yılın rengine göre 1 ile 150 numara arasında rakamlardan ibarettir. Suni tohumlama esnasında bayıltılan ana arının baş kısmına yapıştırılır. Ana arı canlı iken kesinlikle yapılmaması gerekir,aksi taktirde Kraliçe ana arı sakatlanabilir.
Ana Arı Boyama Kalemi
Çiftleşmiş ana arıların o yılın rengine uygun bir şekilde boya ile belirlenmesi için kullanılan bir yöntemdir, Bu sayede arıcıların kovan kontrolü yaparken ana arının yaşlımı gençmi olduğuna yardımcı olacak bir uygulamadır.
Ana arı üretim kutusu
Ülkemizde farklı standartlarda ve ölçülerde ana arı üretim kutuları mevcuttur. Ticari boyutta ana arı üretimi için 90 danstie deki 4 çerçeveli kutular kullanılır. Bu kutular kışlatmaya uygun olmamakla beraber yaz aylarında havaların sıcak olmasıyla beraber kovan terki olabiliyor. Maliyeti diğer kutulara göre düşüktür. Diğer bir ana arı çiftleştirme kutusu İnci arıcılığın üretmiş olduğu macahel tipi kutulardır. İki bölmeli olan bu kutu, sabit arıcılık yapan, kendi ana arısını kendi üreten arıcılar için tavsiye edilir. Sonbaharda arasındaki bölme tahtası kaldırılarak arının kışlatmayı çıkarması sağlanır.