Arı bölmesi nedir? Nasıl yapılır?
Arı Bölmesi nasıl yapılır? Arı Bölmesi nedir?Mevcut arı kovanlarını,farklı metodlarla çoğaltma sistemine denir.Tüm yazılarımızda paylaştığımız arı ırkı ve ana arının önemine bir daha değinmek istiyorum.Sadece arı çoğaltmak için arı bölmesi yapılmaz.Kullanacağınız ana arının kalitesinden ziyade, ırkına önem göstermelisiniz.
ÖRNEK Kafkas arısını Akdeniz bölgesine kullanmak yanlış olur.Neden diyeceksiniz?Kafkas ırkı yüksek rakımlı bölgelerde işlem yapan,soğuk bölge arısıdır,
Bal verimi çok iyidir,Fakat deniz seviyesine 0 olan bölgelerde, sıcak ve Nem’in olduğu alanlarda,Kafkas arı hiçbir çalışma yapamaz,sabah 1 saat aksam üstü 1 saat ancak çalışabilir.Sıcaktan başını çıkartamaz.
Keza İtalyan arı ırkı’nıda Kars,Ardahan,Erzurum ve Karadeniz bölgesinde kullanmak yanlış olur,O bakımdan,Bölgenize adapte olacak ırkları çok iyi araştırmanız gerekiyor.
Arı bölmesi hangi ayda yapılır?
Arı bölmesi nezaman yapılır,erken ilkbaharda Akdeniz bölgesinde nisan ayının 1 ile 25 i arasında yapılır, gece hava sıcaklığının 15-ile 20 dereceleri bulduğu zamanlarda yapılan bölmeler çok daha sağlıklı olur.
Arılığımızda güçlü kovanları,bölerek hem arı sayımızı arttırmak,hemde arılarımızın oğula gitmesini engellemektir.
Arı bölme teknikleri
Arıcılar tarafından uygulanan arı,Bölme işlemleri farklı şekilde yapılabilir,
- Ana arı ile bölme işlemi
- Devşirme usulü ile bölme işlemi
- Larva Transferi ile Bölme işlemi
Ana arı bölmesi nasıl yapılır?
Ana arı ile arı bölmek,size ekstradan bir ay kazandıracaktır.
Neden?
Ana arı 16 günde doğar ve normal bir kovanda çiftleşme süresi en az 10-15 gündür,bu süre içersinde hazır ana arının bir kuşak arısı doğar,bal mevsımıne daha erken hazırlanır,yavru popülasyonu iyi olduğu için bal veriminiz iki katına çıkacaktır.
Ana arı ile Bölme işlemi(Resimli Anlatım)
- 2 veya 3 adet çıkmaya yakın kapalı yavrulu çerçeve
- 1 Adet ballı polenli çerçeve
- 1 Adet yemlik(arı beslemesi için)
Boş bir kovan alacaksınız ve bölünecek anaç arının yanına koyacaksınız,Anaç kovanın içerisinden çıkmaya yakın,günlük yumurtası larvası az olan iki veya üç adet petek çıkatılarak boş kovanın dip tahtasına koyulur. Akabinde aynı kovandan,bir adet ballı polenli çerçeve alınarak, yavrulu peteklere yapıştırılır.
Seçilen yavrulu ve ballı peteklerin üstünde ana arının olmamasına dikkat edin,
Şayet ana arı çerçevenin üstünde giderse,vereceğiniz ana arıyı kabul etmeyecek ve anaç kovanıda ana arısız kalacaktır.
Şimdi sıra, bölmenize can verecek yavru takviyesi yapmaya,iki adet arılı peteği bölmenizin içerisine, arısını silkeleyin,
Bu işlem çok önemlidir,Kovanın yeri değişeceği için tarlacı arı eski kovanına gidecek ve sadece yavru kalacaktır,kapalı yavruyu koruyamayan,mevcudu az arı,yavrulu peteklerin bozulmasına,hatta yavru çürüklüğü olmasına neden olacaktır.
Bölmeye Ana arı verme şekli
Arı bölmesi nasıl yapılır, Yapılan bölmeler 3 gün ana arısız bekletilir,Sonra hazır aldığınız ana arıyı, iki kapalı çerçevenin arasına,kek tarafı yukarıya bakacak şekilde yatay bir şekilde yerleştirilir ve hiçbir tarafı açılmadan 2 gün bekletilir.
2.günün sonunda çerçeveler, tek tek en ince noktasına kadar kontrol edilerek,ana arı memeleri imha edilir.
Ana arının kek tarafı açılır,arı birkaç saat içinde keki tüketerek ana arıya ulaşır.Çıkan kraliçe arı işçi arılara talimat vererek yavru gözleri temızlenır ve yavru faliyetine geçer.
Devşirme usulü bölme nasıl yapılır?
Devşirme ile bölme yapmak,ana arı ile bölme yapıldıği gibi yapılır,sadece ana arısını koloni kendisi üretir.
Kaliteli bir ana arı elde etmek için yapılan bölme,2 gün bekletildikten sonra çerçeveler kontrol edilerek,yapılan ana arı memeleri bozulur.
Bunun tek bir sebebi var,İşçi arılar tarafından 3-4-5 günlük larvalardan yapılmaya çalışan ana arı yı imha etmektir.
Ana arının kaliteli olabilmesi için 1 günlük 2 günlük yumurtalardan Kraliçe arı üretmek gerekiyor.Bunun ömrü 4 yıla kadar gider.
Bölmelere iki günde bir şurup verilerek arı beslenir.
14 cü gün ana arı çıkmaya karar verir,güçlü koloniler tekrardan bölünerek üretilen ana arı memeleri diğer kovanlara verilerek daha fazla bölme alma imkanınız olur.
Kraliçe arı yavruyu sulandırdıktan sonra,güçlü kovanlarınızdan kapalı yavru takviyesi alınarak bal sezonuna hazırlanarak güçlendirilir.
Larva transferi ile Bölme yapmak
Saf Damızlık’lardan alınan 2-3 günlük yumurtalar,larva transferi ile baslatıcı ve bitirici kolonilere verilir.Aynı kovan arıyı başlatıcı ve bitirici koloni olarakta kullanabilirsiniz.
Başlatıcı koloni 25 ile 50 adet ana arı memesi besleyebilir,fakat en sağlıklısı 30 adeti geçmemesidir.
Larva transferi 2 yada 3 günlükten alındığı için çok iyi bir hesap yapmamız gerekiyor,Ana arı 16 günde dünyaya geliyor, 3 günü çıkarsak kaldı 13 gün,1 gün erken dağıtmakta fayda var.
Biz bölmelerimizi 11 ci gün yapacağız.yapılan bölmeler bir veya iki gün ana arısız bekletildikten sonra,kraliçe arı memeleri takılarak,bölme işlemi sağlanır.
Umarım Arı bölmesi nasıl yapılır sorusuna cevap verebilmişizdir.
Daha detaylı bilgi için ANA ARI ÜRETİMİ sayfamızda mevcuttur.Bayram arıcılık tarafından üretilen birinci kuşak ana arılarımızdan sipariş vermek için ANASAYFA mıza bakabilirsiniz.