Ihlamur Bitkisi Ebegümeciler familyası içinde Tilia cinsinde ait olan ıhlamur bitkisi ağacı ılıman ve yarı tropikal böl...
Arıcılık sektörü için doğal bal üretimi olmazssa olmazların başında gelen bal veren bitkiler gelmektedir. Kırsal alanlarda veya sulama arazilerinde ekimi yapılan bu bitkiler hem yem sanayisinde, ülke ekonomisine büyük faydalar sağlamakla beraber, arıcılık faliyeti yapan arıcılar içinde bal rekoltesini yükseltmek ve kaliteli bal elde edebilmeleri için son derece önemli bir konudur.
Ebegümeciler familyası içinde Tilia cinsinde ait olan ıhlamur ağacı ılıman ve yarı tropikal bölgelerin en sevilen ve çok tercih edilen ağaç türüdür.
Hoş ve ferahlatıcı kokusu ile ön plana çıkan bu bitki şimdiye kadar 40 değişik türde tespit edilebilmiştir. Farklı formlarda bulunan Ihlamur çiçeği büyük bir ağaç, küçük boyutlu ağaççık veya çalı gibi formlarda gözlemlenmiştir.
Ilıman iklimlerin en hoş kokulu ağaçlarından biri olan ıhlamur ağacının anavatanı kuzey yarımküre olarak bilinmektedir. Denize yakın olan bölgelerde daha yoğun ve kolay varlığını sürdürebilmektedir. Uzun ömürlü olan ıhlamur ağaçlarında 1000 yaşına kadar hayatta kalan örneklerine bile rastlamak mümkündür.
Boyları 20 ila 40 metre arasında değişen ıhlamur ağaçlar 5-10 yıllık büyüme sürecinden sonra çiçeklenmeye başlamaktadır. Yoğun çiçek açma özelliğine sahip olan bu ağaçların çiçeklerinin yoğun koku salma ve nektar salgılama özelliği de bulunmaktadır.
Genellikle haziran ve temmuz ayı ile birlikte hızla çiçeklenmeye başlayan Ihlamur ağaçları çiçeklerini çok uzun süre bünyesinden tutmayarak kısa süre içinde dökmeye başlamaktadır. Dış gövdesi esnek bir yapıya sahiptir ve geniştir. Çiçekleri demetler halinde sarkılarak üzerinde durmaktadır. Hem tek hem de grup halinde yaşamaya elverişli olan ıhlamur ağaçlarının bakımı da oldukça kolaydır.
Yumuşak toprak türünde olabilmesi için sert yapıda olan toprağın önce yumuşatılması gerekmektedir. Köklenmesi için zamana ihtiyaç duyan Ihlamur ağaçları genellikle ilk bahar aylarında güçlenmektedir. Kireç ve humus değerleri yüksek olan topraklarda verimi daha fazla olan bu ağaç taban suyunun yüksek olmasını sevmektedir. Bu yüzden serin bölgelerde gelişim gösterebilmektedir.
Ihlamur balı özellik olarak bir nektar balı sınıfındadır. Tıpkı kestane balı ya da Akasya balı gibi bal türleri içerisinde yer almaktadır. Bunun sebebi balın direkt olarak çiçek özlerindeki nektardan elde ediliyor olmasının. Bunun yanında Çam balı, meşe balı gibi türler salgı balları sınıfına girmektedir. Çünkü direkt çiçek özündeki nektardan elde edilmemektedir.
Güçlü bir tat ve aromaya sahip olan Ihlamur balı açık kehribar renkli bir yapıya sahiptir. Kalıcı bir tat bırakma özelliğinin yanında ıhlamur çiçeğinin kokusunun da hissedilmesini sağlamaktadır. Erken kristalleşme özelliğine sahip olmasının sebebi yoğun glikoz ve früktoz içermesinden ileri gelmektedir. Bu durum kalitesi ile ilgili bir sorun teşkil etmemektedir.
Sedir ağacı, uzun yıllıklı ve kendiliğinden yayılım gösteren bir ballı bitki türüdür. Belirli dönemlerde salgı veren bu bitkiden elde edilen bal sürekli üretilmediği için nadir görülen bir salgı balı türüdür. Kristalleşme süresi uzun sürer bu yüzden önemli bir tercih kaynağıdır. Bu yüzden kıymetli ve ekonomik getiri yüksek bir ekonomik kaynaktır. Türkiye sedir ağacı bakımından zengin bir ülkedir. Bu yüzden salgı balı türlerinin en yoğun üretildiği ve bilindiği ülke konumundadır. Verimliliği yüksek olan Sedir balın içeriği ve besin değeri yüksektir.
Pamuk, ballı bitkiler içerisinde çok yıllık bitki grubun içinde yer almaktadır. Yüksekliği 30cm ile 100 cm arasında değişiklik göstermektedir. Temmuz ve ağustos aylarında çiçeklenerek arıların nektar toplaması için kaynak haline gelmektedir.
İçerdiği nektar özelliği olarak floral ve extrafloral özelliği bir arada barındıran nektar yapısı ile nadir görülen ballı bitkiler içindedir. Bu yüzden arıcılık için önemli bir nektar kaynağıdır. Arılar bu pamuk bitkisinin çiçeklerinden ve pamuk bitkisinin diğer organlarından salgılanan nektarlar ile bal elde ederler. Bu da balın içeriğinin zengin olmasını sağlamaktadır.
Ayçiçeği, ülkemizin özellikle batı bölümlerinde yaygın olarak ekilen bir ballı bitkidir. Kısa süreli olan bu bitki verim olarak orta düzeyde verime sahiptir. Bir dönümlük ekim alanından yaklaşık 5 kg civarında bal temin edilebilir. Temmuz ayında çiçeklenmeye başlar ve arılar bu dönemde ayçiçeğinin çiçeklerinden nektarlarını toplar. Geniş arazilerde ekilen bu bitkiden elde edilen balın kristalleşme süresi kısadır. Besin değeri yüksek, açık renkli ve tatlı bir bal elde edilir.
Kırmızı üçgül, Türkiye’de yaygın bir ballı bitki türüdür. Bulunduğu bölgenin iklim koşullarına göre çiçeklenme süresi farklılık göstermektedir. Ilıman iklimleri daha çok seven bu bitki genellikle Nisan ayında çiçeklenmeye başlayarak eylül ayına kadar çiçeklenme süresi devam eder. Kısa sürede kristalleşen bal elde edilir. Açık renkli olarak elde edilen balın hafif bir tadı ve hoş bir kokusu vardır. Verim olarak ortalama bir verime sahip olan kırmızı üçgül balı bir dönümlük bir araziden ortalama 10 kg olarak elde edilebilir.
Beyaz üçgül, genellikle hayvan yemi elde edilmek için Türkiye’de yaygın olarak dikimi yapılan kısa ömürlü bir ballı bitki grubundadır. Hem hayvan yemi olarak kullanılması hem de arıcılık sektörü için önemli bir nektar kaynağı olmasından dolayı önemi büyük bir bitkidir.
Beyaz üçgül bitkisinden elde edilen balın şekerlenme süresi kısa, yumuşak hafif bir tada sahip ve açık renkli bir görüntüsü vardır. Yetiştirildiği bölgenin iklimine göre çiçeklenme süresi ve başlangıcı farklılık göstermekle birlikte ortalama mart ayında çiçeklenmeye başlayıp eylül ayına kadar çiçeklenmesi devam etmektedir. Verimlilik olarak bir dönümlük bir arazideki dikimden ortalama 10 kg civarında bal elde edilmektedir.
Yonca, taşlık yamaçlarda, otluk alanlarda, yüksek yerlerde kendiliğinden yetişen ve yayılan, menekşe moru renklerde çiçeklere sahip mayıs ayında başlayarak eylül ayına kadar devam eden çiçeklenme dönemi olan önemli bir ballı bitkidir. Dünyanın hemen her yerinde yaygın olarak rastlanan ve hasat edilen bir ballı bitki türüdür.
Arıcılık sektörü için uzun nektar dönemi ve bol nektar verimi olması ve üretilen balın kaliteli olması sebebiyle önemli bir ballı bitki grubudur. Bunun yanında uzun yıllık bitkiler içinde yer almaktadır.
Bir hektarlık yonca ballı bitkisinden en az 400 kg bal üretimi sağlanabilmektedir. Balının yapısı açık renkli ve çabuk kristalleşme özelliğindedir. Hoş kokusu ve kendine has bir aroma yapısına sahiptir. Gastronomi sektörünün özellikle sos yapımında tatlandırma maksadıyla tercih ettiği bir bal türüdür.
Korunga, daha çok soğuk iklimlerde yetişen bir ballı bitki türüdür. Ekilme takviminden yaklaşık ikinci yılında çiçeklenme evresine girmektedir. Aşağıdan yukarıya doğru pembe renkli çiçekleri olan bir bitkidir. Mayıs ayının sonunda ve haziran ayının başında çiçeklenmeye başlayan korunga bitkisi yüksek nektar verimliliği ile ön plana çıkmaktadır.
Bilinen yüksek verimliliğinden dolayı arıcılık sektöründe önemli olan korunga bitkisi nektar alanları oluşturulmak için dikimi yapılmaktadır. Berrak yapıda ve lezzetli tadıyla besin değeri yüksek bal üretimi kaynağıdır. Korunga bitkisinin verimi ile ilgili 1 dekarlık alanda 9 kg’dan 40 kg’a kadar yüksek verimde bal elde etmek mümkündür.
Akasya ağacı, hemen her iklim koşuluna ayak uydurabilen yapısından dolayı ülkemizin her bölgesinde sıkça rastlanan bir ağaç türüdür. Yalancı akasya ismi ile anılan türünün açmış olduğu çiçeklerin salgıladığı nektarlar arıların toplayıp bal üretiminde kullanması ile akasya balı üretimi yapılmaktadır. Ağacın olduğu bölgeye göre değişiklik gösteren çiçek açma mevsimi Nisan ve Haziran aylarında gerçekleşmektedir.
Arıcılık açısından önemsenen akasya ağacı her iklime uyum sağlamasından dolayı dünyada en yaygın ve en çok ilgi gören bal türleri arasındaki akasya balının kaynağıdır. Akasya ağacının çiçeklerinden elde edilen bal geç kristalleşme özelliğine sahiptir.
Bunun yanında hoş aromalı ve tadı olan bir bal elde edilmektedir. Antioksidan ve besin içeriği olarak oldukça zengin bir bal türü olduğundan tercih edilen bir bal türüdür. Çiçeklendiği dönemde çiçeklerinin salgıladığı nektar verimliliği oldukça yüksek olmasından dolayı arıcılık için daha önemli hale gelmektedir.
Ihlamur Bitkisi Ebegümeciler familyası içinde Tilia cinsinde ait olan ıhlamur bitkisi ağacı ılıman ve yarı tropikal böl...