Arıcılık soru cevap

Arıcılık Soru Cevap
Arıcılık soru cevap

Arıcılık Soru Cevap

Arıcılık;bilindiği gibi bilgi ve tecrübe isteyen, ucu bucağı olmayan bir okyanus misali birikim ister,emek ister ve çocuk gibi ilgi ister. Arıcılıkta verim alabilmek için,arı ile ilgili tüm sorunlarımızı eksiksiz yerine getirmemiz gerekiyor.

Sorularımıza başlamadan önce bu sektöre yeni giren genç girişimcilerimiz için Arıcılık Nedir? Arıcılık Nasıl Yapılır? Bu sorulara değinmek istiyorum.

Arıcılık Nedir?

Arıcılık,Tarım bakanlığı tarafından onaylanan,türkiye de hayvancılık adı altında en çok önemsenen bir meslek dalıdır.Devlet destekli projeler,sektörel açıdan nekadar önemli olduğunu açıklıyor. Tabi arıcılık nedir demeden önce Arı,Ana arı nedir ? Ana arının Genetik yapısını incelemek gerekiyor, demek çok daha sağlıklı olacaktır.
Aklınıza takılan tüm soru ve sorunlarınızı yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.

Paylaşmak güzeldir

 

Ana arının ömrü Kaç yıldır?

Ana arının ömrü kraliçe arının beslenme ve çiftleşme deki kalitesine bağlıdır, kaliteli bir ana arının ömrü en az 3 en fazla 4-5 yıldır.

Ana arı bir günde kaç yumurta atar?

Ana arı ,ırkına göre ve özelliklerine göre sınıflandırılır normal bir ana arı günde 1500 ile 3000 günlük yumurta atma kapasitesine sahiptir.

Arılar için en zararlı parazit nedir?

Dünyayı etkisi altına almış arılar  ve arıcılık için zararlı olan,sonucları arı kolonilerinin bitmesiyle neticelenen tek parazit VARROA dır.

Sokmayan arı hangisdir?

Arı yapı itibari ile koruma içgüdüsüyle sokaç ve iğneleyici özelliğe sahiptir,Sokmayan tek arı erkek arıdır, erkek arıda sokaç yeri bulunmaz. Ana arıda sokaç yeri çiftleşmeden önce bulunur çiftletikten sonra o özelliğini kaybeder.Sosyal platformlarda sokmayan arı cinsi diye sorulan sorulara umarım cevap verebilmişizdir.

En sakin arı ırkı hangisidir?

Bir önceki sorumuzda sokmayan arı hangisidr sorusuna ek  olarak,ilave etmek istediğim şu,sokmayan arı yoktur fakat uyusal arı vardır. Dünyada birbirinden farklı özelliklere sahip binlerce arı ırkı vardır, bunların içinde en uyusal arı ırkı sırasıla  şöyledir.

  • İtalyan ırkı
  • Karniyol ırkı
  • Belfast ırkı
  • Karpat ırkı
  • Kafkas ırkı
  • Anadolu ırkı
  • Muğla ırkı-Hırcın
  • Kıbrıs Arısı-Çok hırçın
  • Hint arıları-Ölümcül sonuçlar içerebilir.

 

Dil uzunluğu en fazla olan arı ırkı hangisidir?

Dünya sıralamasında en iyi dil uzunluğuna sahip tek arı ırkı, Kafkas arısıdır.

Arı beslemesinde neler kullanılmalıdır?

Arı beslemesi,yavru popülasyonu için gerekli bir çalışmadır. Peki arılarımızı nasıl beslemeliyiz, organik üretim yapanlar için bal ve polen ile beslemesi, Normal üretim yapanlar için kek ve şeker şurubu ile besleme

 

Arının ırkı değiştirmek için neyapmak gerekir?

Arının ırkını değiştirmek için ana arı değiştirilir,ana arısı değişen koloni 45 gün sonra tümü ile değişkenlik gösterir.

Varroa' ya karşı hangi tür ilaç kullanmalıyım?

Arı Biti - Varroa

Yapılan gözlemler neticesinde, mevsimin kurak olduğu yıllarda varroa daha çok görülmektedir. Bal sezonuna sağlıklı arılar yetiştirmek ve mevcut arı kolonisinin yavru popülasyonunu üst seviyede tutmak için, belirli aralıklarla varroa mücadelesi yapmak şarttır. Ülkemizde gezginci arıcılığın yoğun olduğu bölgelerde, daha sıklıkla bu mücadele uygulanmalıdır. Varroa mücadelesi esnasında kimyasal, biyolojik kontrollerde dip  tahtasından ayıklama gibi bir çok yöntem bulunmaktadır. Kullanılan ilaçların balda kalıntı bırakmaması adına formik asit,oksalik asit ve aromatik yağlardan oluşan esansiyel yağ kullanmak, üretilen balın daha sağlıklı bir şekilde sofralara ulaşmasına öncülük eder.

Erken ilkbahar döneminde ve sonbahar bakımlarında mutlaka uygulanmalıdır. Neden ? diyeceksiniz. O dönemlerde kıştan yenı uyanan ve kış salkımına hazırlanan arılarda,yavru popülasyonu azdır. Ana arı yumurta atmadığından dolayı  kovan içerisinde bulunan varroalar,arıların üstünde beklemektedir. Yavru gözlerine yumurta bırakmadıkları için, varroa mücadelesi son derece etkili olacaktır.

Varroa mücadelesinde kullanılması gereken ilaçlar.

  • Formik asit
  • Oksalik asit
  • Bayvarol
  • Rulamit
  • Varoset
  • Varrored

 

 

Soğuk Havalarda Kovan önünde arı ölüsü var. Neden olabilir?

Arı Ölümleri

Hava sıcaklıklarının düzensiz olduğu mevsimlerde, özellikle erken ilkbaharda dışarıya çıkan arıların, aniden bastıran soğuk havanın etikisinde kalarak, kovanın uçuş deliğine varmadan soğuktan ölmesi, bu sorun arılara kek vermekten kaynaklanmaktadır. Havalar  soğuduktan sonra arıya kek verip üstünü kapatmak, bu tür ufak arı ölümlerine neden olabilir. Sebebi ise kek olan kovanlardaki arının su ve dışkı ihtiyacını karşılaması amacıyla dışarı çıkmasından kaynaklanmaktadır. Şayet böle bir durum ile karşılaşıyorsanız Arılığınızda mutlaka arı sulukları bulundurmanız gerekiyor.

Sorularınızı İletişim Formundan Bizlere ulaştırabilirsiniz

    Paket Arı Satış ve dağıtımlarımız  Nisanın İlk haftası başlamaktadır,Kendi araçlarımızla türkiye geneli satış yapılmaktadır, Ana arı satışımız ise kargo sistemiyle Nisan 1 gibi ilk satışlar yapılmakta olup sipariş sıralamasına göre yapılacaktır.

    Bayram Arıcılık
    Bayram Arıcılık
    Yönetici

    Paket arı siparişi vermek istiyorum Nevşehire dağıtımınız hangi tarihler arasında oluyor,konuyla ilgili diğer bilgileri email adresinize ilettim şimdiden teşekkür ediyorum

    Hasan Ertürk
    Hasan Ertürk
    Müşteri

      Nasıl Yardımcı Olabilirim ?