Oğul Arı
Oğul Arı Nedir ? Arılarda,doğal gelişimi sonucunda meydana gelen arı oğulu olarak bilinen durum genellikle ilkbahar ayında Nisan ve Mayıs ayı içerisinde gerçekleşir. Kısacası, ana arı birlikte, İşçi arıların refakat etmesiyle yeni bir yuva aramak için kovanı terk ederler.
Arı Neden Oğul verir?
- Ana arı değiştirme içgüdüsü ile
- Yaşlı Ana Arının ölümünden sonra
- Arının Irkından Kaynaklanan Oğullar
- Mevcudun fazla olmasından kaynaklanan doğal oğullar
Yukarda saydığımız nedenlerden ötürü arı oğula gidebilir. Bir çok arıcı arkadaşlara göre arının oğula gitmesi iyi gibi görülsede, aksine ben bunun kötü olduğunu savunmaktayım. Oğula giden arı neden gitmiştir sorusuna yanıt aramak gerekiyor. Bal sezonunda arılarımızdan daha fazla verim alabilmemiz için, öncelikle kovan içerisindeki arı mevcudunu gözden geçirmemiz gerekir. Kovan içerisinde ortalama 10.000 ile 17000 arası işçi arıların olmasına dikkat etmemiz lazım, buda ortalama bir kovan arının bal dönemine 12-13 çerçeve olarak girmesi demektir.
Oğul Arı Nedir? Nereye Konar?
Ana arı feromen kokusunu kovan içerisine bıraktığı zaman, bir nevi işçi arılara emir veriyor,ana arıya sadık işçi arılar, ana arı ile beraber kovandan çıkarak ,arılık içerisinde 15 dk döndükten sonra civarda bulunan en yakın ağacın dallarına konarak salkım halinde dururlar. 24 saat orda kalırlar ve sonrasında tekrardan havalanarak çok uzak diyarlara yuva yapmak için uçarlar. Ve sizin o oğul arıyı bulmanız ve yakalamanız imkansızdır. Oğul arı genellikle hava nın güneşli olduğu zamanlarda sabah 08:00 ile 11:00 saatleri arasında kovandan çıkar.
Hobi arıcılık yapan arıcıların hergün bu saatlerde mutlaka arılarını günde bir defada olsa kontrol etmeleri gerekir. Siz olsanızda Olmasanızda arı oğula gittiği zaman ilk olarak arılık etrafındaki bir ağaç dalında bir süre konaklayacaktır.
Oğul Arı Nasıl Yakalanır?
Salkım halinde duran arıyı yakalamak için öncelikle gerekli olan malzemeler. Bir adet kovan+arının mevcuduna göre ham petek, boş kovanımızı salkımın altına götürerek salkım halınde duran arı kovan içerisinde,silkelenir. Kovan aynı yerınde kalarak kapak örtü bezi örtülerek arının tekrardan uçmasına engel olunur. Uçuş deliğinin açık olması gerekiyor buna dikkat etmeniz şarttır. Kovan içerisinde bir adet ballı çerçeve koymadıysanız yarım saat sonra 1/1 şurup yapılarak arının açlık ihtiyacı giderilir. Akşam saatınde işçi arılar kovana döndükten sonra oğul arı arılıkta en uygun yere indirilir.
Oğul Arının Zararları
Arıların oğula gitmesi bir nevi emeklerimizin uçup gitmesi demektir. Mevcut kovandan işçi arıların yarısından fazlası gideceği için bal veriminizi%75 oranında azaltacaktır. Yakalanamayan görülmeyen arı oğulları bizim değil doğaya mal olmuş canlılardır. Burda dikkat edilmesi gerekenler öncelikle genç ana arı ile çalışmak, ırk seçimi yapılırken bölgeye adapte olmuş sağlam ırklarla, arıcılığı sürdürebilir hale getirmek bizim altın kurallarımızdan olması gerekir.
Oğul Arı Engelleme Yöntemleri
Arıların oğula gitmemesi için yapılması gereken önlemler.
- İki yaşını doldurmuş ana arıları arılıkta bulundurmayacaksınız.
- 9-10 çerçeveye ulaşan arılarınıza kat sistemi uygulayarak arılara geniş bir alan oluşturmalısınız.
- Bölgenize uygun oğul vermeyen ırk arı kullanacaksınız.
- f2-f3 ana arılar melezleştiği için Oğula daha fazla meyilli olur, BUNDAN KAÇINMALISINIZ
Oğul Paket Arı
Firmamız tarafından satışı yapılan Paket arıcılık sisteminin diğer bir kolu olan oğul arı satışı hakkında bilgi vermek istiyorum. Muhtemelen bu yazıyı okuyan arkadaşlarımız bu soruyu bizlere yönelteceklerdir. Oğul arı iyi değilse neden oğul arı satışı yapıyorsunuz? Satışını yaptığımız oğul arılarımız bir önceki yıla ait genç f1 ana arılı kovanlardan elde ediliyor. Ana arısı yaşlanmış ırkı beli olmayan arı kesinlikle değildir.
Paket arıcılık sisteminde çerçeve ile beraber satılan kaliteli arılar,karakovan balı üretimi için oğul arı tercih etmeleri gerekiyor. Standart arı kovanlarında bulunan arıları, Paket ambalajına aktararak nakliye hazırlanıp satışa sunuyoruz.
Oğul Balı Nedir?
Üzülerek bir başka noktaya değinmek istiyorum, Arıcılık sektöründe Ham bal, oğul balı adı altında farklı bilgiler yanlışş bir şekilde, insanlara lense edilip insanların hem sağlığını hemde paralarını çalıyorlar. Değerli dostlarımız oğul balı diye bir şey yoktur !! Arı balı vardır, arıcının üretmiş olduğu balın içeriğinde şeker,glikoz, ve kimyasal madde içermeyen ürünler yoksa bu en doğal olan baldır. Oğul balını söyle tarif edeyim size oğula gitmiş olan arı bal yapar ve bu çıkartılıp oğul balı diye piyasada satılır, peki oğul balının kalitesini nasıl anlayacaksınız ? anlayamazssınız.