Paket Arı Siparişi
Paket arı siparişi; Paket arıcılık arının kışlatma şartlarının zor olduğu iklimlerde arı kolonisinin üretilmesinde veya çoğaltılmasında sıklıkla başvurulan bir yol olarak karşımıza çıkmaktadır. İlk defa ABD’de uygulanmaya başlanan bu yöntem sayesinde arıcılık sektörü oldukça rahatlamıştır. Genel olarak kışlatma şartlarının oldukça sert olduğu soğuk geçen kuzey bölgelerdeki arıcıların arı ihtiyaçlarının güney bölgelerdeki arıcılar tarafından karşılanmasıdır. Güney bölgelerinde kuzeye nispeten daha uygun şartlarda bulunan arıcılar tarafından ana arılı veya ana arısız olarak paketlenen arılar sert iklime sahip arıcılara güvenle ulaştırılmaktadır.
Ülkemizde özellikle çok iyi kalitede bal üretimi yapılan ancak arı üretiminin nispeten zor olduğu kuzey ve doğu bölgelerindeki arıcılar için gerekli olan arı ihtiyaçları güney kesimlerdeki arı üreticileri tarafından sağlanmaktadır. Bayram arıcılıkta satılık arı paketleri ile bu ihtiyacın giderilmesinde sektörde önemli bir yere sahip bulunmaktadır. Bu sayede sert iklime sahip olan ve arıyı kışlatma şartlarının oldukça zor olmasından dolayı bir maliyet gerektiren bakımlar kuzey ve doğu Anadolu üreticiler tarafından azalmakta tüm gayret bal üretimine verilebilmektedir. Aynı şekilde güney kesimlerdeki arıcılarda gayretlerinin bir kısmını arı üretimine vererek gelirlerini arttırabilmektedirler.
Arı Paketlerinin Özellikleri
Paket arıcılığı için gerekli olan kafesler genellikle kış faaliyetleri içerisinde hazırlanmaktadır. Hazırlanan kafeslerin 6 tarafı genellikle tahta 2 tarafı ise gerekli havalandırmayı sağlamak maksadıyla özel ahşap yada plastik paketler ile yapılmaktadır. Paketlerin ebatları yöreye ve üreticilere göre farklılık gösterebilmektedir. Genel olarak kullanılan ebatlar 22,5-47,5 cm çerçeve ölçüleridir. olabilmektedir. Bu oranlar kafes içerisine yerleştirilecek arı nüfusu dikkate alınarak sahibinden arı satışı yapılırken belirlenmektedir.
Üreticilerden gelen sipariş isteklerine göre ebatlar sene içinde arı tesis zamanı ve kullanma maksadına göre değişebilmektedir. Eğer sipariş sonbahar aylarında verilmiş ve arı nüfusu süratle arttırılarak yüksek bir popülasyon isteniyorsa büyük arı paketleri istenebilmektedir. Diğer taraftan arı nüfusunda kıştan dolayı oluşan kayıpların tamamlanması için sipariş veriliyor ise çoğunlukla ilkbahar aylarında satın almalar yapılmaktadır. Kayıpların giderilmesi için hazırlanan paketler yaklaşık olarak 1,5 kilogram civarında olabilmektedir. Paket arıcılığında artık modüler donanımlı plastik paketler kullanılarak bu alan daha da geliştirilmektedir.
Analı veya Anasız Paketler
Bayram arıcılık ile bal üreticilerine sunulan paketler ana arılı veya ana arısız olabilmektedir. Yeni bir koloni tesis etmek isteyen bal üreticileri ana arı ihtiva eden yüksek yumurtlama kapasitesine sahip analı paketleri tercih etmektedirler. Anasız olan paketler ise daha çok arı popülasyonunu arttırmaya yönelik olarak yapılan işlemlerde istenmektedir.
Eğer bal üreticisi ana arılı bir paket istemiş ise bu paketin içerisinde siparişe bağlı olmak kaydıyla genellikle bir adet ana ile 1 ile 2,5 kilogram arasında değişen oranlarda işçi arı bulunmaktadır. Bu oranlarda dikkate alındığında bir kilogram işçi arı 7000 düzeyinde bir arı popülasyonuna ulaşacak bir miktar olarak anlaşılmalıdır. Erkek arı ise paketlerde istenmeyen bir durumdur ve Bayram arıcılık bu konuya azami dikkat göstermektedir.
Paket Arı Üretim Çalışmaları
Bal üretimi ile arı üretimi faaliyetlerinde kullanılan yöntem ve ekipmanlar temelde benzerlik göstermektedirler. Bol yumurta veren ana arı, yeterli donanım, gerekli zamanda kovan içinde yeterli genişleme bölgeleri, çevresel nektar ve polen kaynağına olan bilgi ve çevre şartları için planlanan yönetim sistemleri her iki üretim faaliyeti içinde gerekli olmaktadır. İki üretim faaliyeti arasında olan en önemli farklılık üst seviyede kuluçka yapımı maksadıyla ihtiyaç duyulan süre, kullanılan donanım ve uygulanan bakımlardır. En önemli fark popülasyon miktarında olmaktadır. Örnek vermek gerekirse paket arıcılığı için gerekli olan arı nüfus miktarı 18.000 iken bal üretimi için gerekli olan arı popülasyon miktarı 60.000 olarak belirlenmiştir. Bu nedenle paket arısı için her silkmede en az 18.000 arıya ihtiyaç duyulmaktadır. Sezon başlangıçlarında 18.000 seviyesine getiren arı sayısı paket arıcılık için olmazsa olmaz bir kuraldır. Düzenli aralıklarla 10 gün içinde bir defa 2 kilogram olmak üzere arı silkme yapılması sağlıklı bir şekilde arı üretimi yapılması için önem arz etmektedir.
Paketlerin Taşınması ve Arıların Kovana Yerleştirilmesi
Paketlerin taşıması esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli konu ısınmanın engellemesidir. Isınmayı önlemek için paketler arasında her yöne en az 30 cm boşluk kalacak şekilde ayarlama yapılmalıdır. Fazla ısınma olması durumunda arılar daha çok hareket etmekte bu da daha fazla ısınmaya sebebiyet vermektedir. Böyle bir durumda arıları sakinleştirmek için aralara su serpilmelidir.
Paket arı Siparişi verirken dikkat edilmesi gereken diğer bir husus,Bölgenizde kullanacağınız arı ırkıdır.Paket arılarımız 5 6 7 8 ve 9 çerçeve olarak farklılık gösterebilir.
Arı paketlerinin bal akımından 8 ila 12 hafta evvel getirilmesi sağlanmalıdır. Kovana aktarılmadan önce mutlaka sakinleşme sağlamak için serin, kuru ve güneş almayan bodrum benzeri yerlerde bir süre bekletilmeli, açlığı önlemek maksadıyla şeker şerbeti verilmelidir. Ana arı satışı ile beraber yapılan paket arılarının gün içinde yerleştirilme zamanları da önem verilmesi gereken diğer bir konudur. Yerleştirme işlemi öğle sonraları ile akşam vakitleri arasında yapılmalıdır. Böylelikle arıların uçuş zamanları azaltılarak şaşırıp başka kovanlara gitme olasılıkları düşürülmelidir. Eğer aynı anda birden fazla paket yerleştirilecek ise farklı renklerde boyanmış kovanlar kullanılarak şaşırmanın önlenmesi sağlanmalıdır.
Paket açılımlarının kovanın yanında yapılması büyük önem taşımaktadır. El demiri ile kapağın kaldırılması ile önce yemleme daha sonra ana arı kafesi çıkarılmalıdır. Bunda sonra üç aşamada işlem tamamlanmaktadır. Bunlar; öncelikle ana arının kafese yerleştirilmesi, sonrasında diğer arıların yerleştirilmesi ve en son olarak beslemenin yapılmasıdır. Ana arı sipariş verilmiş ise bunun koloniye katılması analandırma yöntemleri ile tıpatıp aynı şekilde olmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken bir konu ana arının kafesteki çıkış deliğinde bulunan şekerlemenin 12 ile 24 saat içinde ana arının çıkışına imkân verecek şekilde ayarlama yapılmasıdır.
Merhaba, hobi maksatlı paket arı almak istiyorum. Yaşadığım bölge İstanbul-ŞİLE’nin bir köyü. Yılın 6-7 ayı soba yakmadan oturamazsınız. 4 ay içinde de don olayları sık görülür. 1. Hangi ırk arıları tavsiye edersiniz. 2. Paket arı satışlarınız ne zaman başlar . Saygılar
Merhaba Keramettin bey öncelikle belfast veya anadolu ırkı kullanmanızı tavsiye ederim paket arı satıslarımız nısan ayı içerisinde olacaktır.