Kafkas Ana Arı Özellikleri
Kafkas ana arı özellikleri; Kafkas ırkı arı türleri en değerli arı türleri arasındadır. Ana arılar kendi kendine beslenemediği için işçi arılar tarafından beslenir ve her zaman diğer arılar tarafından özenle bakılır. Ana arının ömrü en az 3, en çok 5 yıldır. Her kovanda sadece bir ana arı bulunur. Kafkas arıları iyi bir yavru yetiştiricisidir. Kuvvetli koloniler teşkil eder. En çok verim alınan arı türlerinden olması nedeniyle arıcılık faaliyetleriyle uğraşan vatandaşımızın mutlaka ilgilenmesi gereken bir arı türüdür.
Kafkas Arısı Özelikleri
Kafkas arıları çok değerli bir arı türüdür. Çok uysal, çalışkan ve şiddetli soğuğa dayanıklı olmak gibi özelliklerinin yanında mükemmel üreme özelliklerine sahiptir. Gövdesi diğer arı türlerinden daha uzundur. Dil uzunlukları ortalama 7.5 mm’dir. Çoğu zaman bu cinsin iyi özelliklerinden biri olan oğul doğurma eğiliminde değillerdir. Kafkas ana arılarının yavru üretimleri fazladır bu yüzden güçlü aileler kurmuşlardır. Yaz aylarında çok güçlülerdir. Uslu bir tür olmalarına rağmen kovanları yırtıcı arılardan veya diğer zararlılardan koruyabilecek kadar güçlülerdir. Kitin rengi koyu, genellikle gri kurşun rengindedir. Tek eksiklikleri, kovana çok fazla propolis koyup sonra sağa sola yayarak bulaştırmalarıdır. Kafkas arıları dünyada yetiştiriciliği en fazla olan arı ırkların arasında ilk üç sırada yer almaktadır. Arıcılıkla uğraşan tüm vatandaşlar Kafkas arılarıyla ilgilenmeli ve ana arı satışında bulunarak Kafkas arılarının çoğalmasını sağlamalıdır. Firmamız paket arıcılık faaliyetlerinde bulunmakta ve Kafkas ana arı satışı gerçekleştirmektedir.
Kafkas Arısını Diğer Arılardan Ayıran Özellik
Görünebilen özelliği kovandaki en büyük arı olmasıdır. Rengi diğer arıların rengine göre daha koyudur. Polen sepeti yoktur. Diğer arılarla karşılaştırıldığında bu arılar, uzun dilleri nedeniyle derin tüplü çiçeklerden daha fazla nektar toplayabilirler. İğnesi kıvrıktır ve insanları delmek için iğne kullanmaz. Diğer arı türlerine göre daha düşük sıcaklıkta verimli bir şekilde nektar ve polen toplama kabiliyetine sahiptirler. Diğer arı türlerine göre daha erken çalışmaya başlarlar çünkü bir çiçek tam yetişmeden uzun dilleri sayesinde nektar toplayabilmektedirler. Çok güçlü nektar toplama davranışı arıcılığı artıran nedenlerdendir. Bu yüzden Kafkas satılık arı bulmak oldukça zordur. Bulunduğu bölgede iklim ve coğrafi şartların uygunluğu durumunda arıcıların en çok tercih ettiği ve en çok verim aldığı arı türü Kafkas arılarıdır.
Kafkas Arısı Nerede Yetişir
Ülkemizin her bölgesinde arıcılık faaliyetleri yapılabilmektedir. Ana vatanı adını taşıdığı Kafkas’tır. Arıcılık sektörünün üretim maliyetinin diğer iş alanlarına göre daha düşük olması, verimliliğin daha yüksek olması ve ürün alım satım koşullarının kolay olması arıcılık faaliyetlerinin hızlanmasına neden olmuştur. 1983 yılında, safkan Kafkas bal arıları Ardahan’da Posof bölgesi yakınlarında bulunmasına rağmen, şimdi Posof ve çevresi de melezleşmiştir.
Ardahan Arı Yetiştirme İstasyonu kolonileri, Artvin Zeytinlik, Posof’ta aralıksız melezleşmiştir, diğer bölgelerden getirilen ve 1999 yılında Ardahan köylülerine tahsis edilen 1.550 koloni bu melezleşmeyi tetiklemiştir. Ardahan ve çevresinde bulunan ana arı üretim tesisleri de tüm bölgeye ana arı satışı yaparak melezleşmeyi hızlandırmaktadır. Kafkas arılarının bulunduğu İran, Ermenistan, Suriye ve Anadolu’daki tüm arılar sarı karınlı arılardır. Siyah Kafkas arısı çevredeki sarı koloniyle kesiştiğinde, Kafkas kolonisinde sarı işçi arı belirir. Bu nedenle hibridizasyon kolaylıkla görülebilir. Bu yüzden izole edilen tek arı cinsi Kafkas arılarıdır. Ardahan ve Artvin illeri, Kafkas arı ırkının gen merkezi olarak ilan edilmiştir. Ardahan ve Artvin’e başka arı türü girmemesi ve gen merkezi haline gelmesi Kafkas ana arılarının başka illerde yetişmediği anlamına gelmemektedir. Adıyaman son dönemlerde Kafkas ana arı üretimi konusunda oldukça gelişmiş ve yüzlerce olumlu dönüş almıştır. Kafkas arısı aynı zamanda ABD’nin kuzey eyaletlerinde, Kanada, orta ve kuzey Avrupa ülkeleri, Rusya, Çin, Moğolistan ve orta Asya cumhuriyetleri gibi soğuk iklime sahip çoğu ülkede en çok önem verilen arı ırkıdır.
Türkiye’de Kafkas Arısının Bal Üretimi Ne Kadardır?
Kafkas arılarının gen merkezleri olan Ardahan ve Artvin illerinde Kafkas arılarının yaklaşık 168.000 kolonisi bulunmaktadır ve bunların 2019 yılında toplam bal üretimi iki il olmak üzere yaklaşık 700 tondur. Üretime Doğu Anadolu’nun kuzey bölgelerini (Kars, Rize, Erzurum gibi) dahil edersek bu oran önemli ölçüde artacaktır. Eğer sizlerde Kafkas arısıyla ve arıcılıkla ilgileniyorsanız ve ana arı siparişi vermek istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Kafkas Ana Arı Siparişi
Ana arı seçimi oldukça önemlidir. Birçok arı ırkının olmasından ziyade seçtiğiniz arı ırkı bulunduğunuz bölgenin özelliklerine yani iklimine ve coğrafyasına uygun olmalıdır. Arıcılık yapmak istiyor fakat yetiştirmeniz gereken arı türü hakkında karar veremiyorsanız bizleri arayarak bulunduğunuz bölgenin rakımı ve iklimine göre yetiştirmeniz gereken doğru arı türü hakkında bilgi alabilirsiniz. Paket arıcılık satışı yapan firmamız ana arı siparişi de almaktadır. Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için iletişim kanallarımız üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.