Ana arı üretimi Nasıl Yapılır
Ana arı üretimi,Türkiye de arı yetiştiriciliği için büyük bir sorun haline gelmiştir.Bunun nedeni ise üretilen ana arıların, ülkemizde üretim ihtiyacının %25 ni karşılamasıdır.Arıcılıkta bal veriminin artması,sağlıklı ve güçlü koloniler oluşturabilmemiz için Kaliteli ana arı şart !!
Sizde arılığınızda kaliteli ana arı üretmek istemezmisiniz?Buyrun başlıyalım
20 kovan arı bölmesi için bize gerekli olan malzemeler.
- 20 adet çiftleştirme kutusu
- En az 1 adet saf damızlık ana arı
- Larva transfer kalemi
- Yüksük çıkartma kalıbı
- Organik Dalak mumu (ana arı yüksüğü için)
- 1 kovan sıkıştırılmış 10 çerçevede Anadolu arısı (Başlatıcı koloni)
- 1 kovan sıkıştırılmış 8 çerçevede arı(Besleyici ve Bitirici koloni)
- 10 gram organik arı sütü
Sevgili arıcı arkadaşlar yukarda yazmış olduğumuz seçenekleri sırasıyla anlatmaya çalışacağım
Adım adım Ana arı üretimi
- Ana arı üretimine başlamadan önce damızlıklarımızdan,larva alabileceğimiz,esmer renkte bir adet,yarım ballı ,boş çerceve atıyoruz.Boş çerceveyi atmamızdaki amaç 2 günlük yumurtaları kolayca alabileceğimiz, zemini oluşturmak,damızlık koloniye her gün birer çay bardağı şerbet veriyoruz.
- Başlatıcı kolonimizi transfer yapmadan, 1 hafta öncesinden,10 çerçevelik arımızın, ana arısını birer çerçeveyle farklı bir kovana alıyoruz.Arının içerisinde bulunan boş ve acık yavrulu çıtaları silkeleyip ,başka koloniye destek olarak veriyoruz.Başlatıcı kolonimizde kapalı yavru az ise farklı kovanlardan kapalı yavru alarak standart 5 çerçeveye indiriyoruz,5 çerceve arının 4 tanesi kapalı yavru bir tanesi de bal ve polen olmasına dikkat edelim.Arı sütü salgılamada Anadolu arısı çok iyidir,arı sütünü genç işçi arılar ürettiği için mevcudun taze olması şart.
- 5 gün sonra Başlatıcı kolonimizin,yani ana arısını aldığımız kovanın çerçevelerini tek tek kontrol ederek,ana arı memelerini bozuyoruz.
- Şimdi ana arı üretimine başlayabiliriz.
- Kaliteni ana arı üretmek için öncelikle damızlık ana arının saf olması gerekiyor,diğer bir yandan larva transferi,Larva nekadar küçük olursa,ana arınızın kaliteside o kadar büyük olur.Larva büyüdükçe ana arının ömrü kısa olur diyebiliriz.İdeal larva,2 günlük yumurtalardır.
- Önceden hazırladığımız yüksük kaliplarını üretim çerçevesine monte ediyoruz.
- Akabinde transfer kalemiyle yüksüklerin içerisinde çok az miktarda organik arı sütü koyuyoruz.
- Daha önce damızlığımıza atmış olduğumuz çerçeveyi çıkartarak,2 günlük yumurtaları üretim çerçevesine cok yavasca,arı sütünün ortasına gelecek şekilde bırakıyoruz.İşlem bittikten sonra..
- Şimdi sıra başlatıcı kovanımıza,üretim çercevesini vermeye geldi,Dikkat edilecek tek bir husus var başlatıcı kovanda ana arı memesi kalırsa sizin verdiğiniz memeleri yapmayacaktır.O bakımdan memelerin olmamasına dikkat edin.Üretim çıtasını 5 çerçevenin arasını yani 3 cü çerçevenin arasını açarak oraya bırakıyorsunuz.
- İşlem sonrasında ana arının doğumuna yakın,hergün şerbet vererek genç arıların taze süt salgılamasına yardımcı oluyoruz.
Besleyici kovanın hazırlanması
Değerli arkadaşlar,ana arı üretimi ve satışı yapıyorsanız besleyici ve bitirici koloni mecburidir,Sürekli standart transfer yapıldığı için sürkülasyonun sağlanması için gereklidir.Sadece 20 adet ana arı üretecekseniz başlatıcı kovanı besleyici ve bitirici kovan olarakta kullanabilirsiniz.
Ana arı 16 günde doğar 2 günlük yumurta aldığımızı düşünürsek 14 gün sonra ana arımız dünyaya gözlerini açacaktır.Hesaplamayı çok iyi yapmamız gerekiyor 2 dk geç kalınan bir hesaplama ile ürettiğiniz ana arıların 20 tanesini değilde 1 tanesini bulabilirsiniz.Çünkü erken çıkan kraliçe arı, diğer ana arıların hepsini öldürür ve hakimiyetini ilan eder.
Üretim çerçevesini başlatıcı kovana verdikten 12 veya en geç 13.gün erken saatlerde çiftleştirme kutularına dağıtmamız lazım.
Çiftleştirme Kutularına dağıtımı
Şimdi sıra çiftleştirme kutularımızı hazırlamaya geldi,ana arının sağlıklı çiftleşmesi için arı kekinin kutularda bulunması gerekiyor.Çiftleştirme kutusu için hazırlanılacak kek sadece arı surubu ve pudra şekerinden yapılması gerekiyor.Her çiftleştirme kutusu için 500 gram arı keki yeterli olacaktır.
Bal ile hazırlanan kekte arı yanması olabilir ,dikkat etmeniz gerekiyor.
10.gün çiftleştirme kutularımıza,ortalama yarım çerçeve arı silkeleyip karanlık bir odaya veya gölgeliğe bırakıyoruz,hava serinse şayet arılıkta güneş almayacak yerde 2 gün ağzı kapalı bekletiyoruz.
2.günün sonunda başlatıcı kovandan,üretim çerçevesini çıkartarak ana arı memelerini,kutulara tek tek takıyoruz ve kapakları aynen kapatıyoruz.Ana arısız olan çiftleştirme kutusu direk ana arı memesini beslemeye alacaktır.Gece karanlık çöktükten sonra Çiftleştirme kutularının uçuş deliğini açtıktan sonra bir hafta hiçbir şekilde kontrol yapmıyoruz.
Ana arı üretimi ve satışı
Kendi ana arınızı ürettikten sonra ticari olarak ana arı üretimi yapabilirsiniz,bunun için daha fazla bilgi gerekiyor.
Web sitemizde Basit ana arı üretimi ve teknikleri hakkındaki yazımızıda kontrol edebilirsiniz.
Bayram Arıcılık firması olarak türkiyenin her bölgesine ana arı satışımız mevcuttur,Ana arılarımız ve ırklar hakkında detaylı bilgi ANASAYFAMIZDA mevcuttur