Arılar Tehlike Altında Arı Ölümleri

2022 ve 2023 yılının kurak geçmesi nedeniyle  Türkiye genelinde yoğun arı ölümleri görülmektedir. Son yılların en kurak mevsimini geçirmekte olan arıcılarımız derin endişe içerisindeler. Akdeniz ve ege bölgesinde yıl itibari ile %30 oranlarında arı kayıpları yaşanmıştır. Sağlıklı arı kolonilerinin bahar mevsimine güçlü ve sağlıklı girebilmeleri için kış salkımına girmesi gerekiyor. Arıların salkım olabilmesi için hava koşullarının -5 dereceleri görmesi gerekmektedir.

Kışın Arı Uçarsa Ne olur?

Kış salkımına girmeyen arılar mevcut kaybı yaşamakla beraber, ana arıyı yorar yıpranır ve boş uçan arının ömrü yarı yarıya inmektedir. Havanın sıcak olması ana arıyı yavru atmaya teşfik eder. Olası soğuk hava dalgasında arılarda yavru çürüklüğü ve nosema gibi hastalıklar belirti gösterir. Arıların bahar aylarında çiçeklerin tozlaşmasına çok büyük etkisi vardır. Organik tarım ile birlikte ülke ekonomisine ciddi faylar sağlamaktadır.

Arının genetik  fizyolojik yapıları  nedeniyle sonbahar ile ilk bahar arasında ortalama 5 ay salkımda olmaları gerekiyor. Bal akım döneminde arıların fazla efor harcaması arıların ömrünü%500 oranında azaltıyor. Bal akımı döneminde arılarımızın ömrü 45 gün iken, Kış salkımına girmiş olan arı kolonilerimiz ortalama 150 180 gün arasında uyumaktadır.

Arı ölümleri
               Arı Ölümleri

Mevsimin kurak ve sıcak geçtiği kış aylarında Arılar için ne yapmalıyız?

Arıların kış aylarında uçmasının yan etkileri yoğun bir şekilde arı ölümlerine neden olmasıdır. Ölen arılar çoğunlukla yavru sürkülasyonu olmadığı için tarlacı arıların ölmesinden kaynaklıdır. Diğer bir neden ise açlıktır. Bal sağımı sonrası arılarda yoğun bir şekilde varroa  mücadelesi  ve polen içerikli  suruplar ile birlikte arı yemlemesi gerekmetedir. Bu uygulamayla birlikte arı ölümlerinin önüne geçebilirsiniz.

Diğer bir konu ise arının stok ve yavru durumuna göre ara ara fondon kek ile besme yapmak gerekiyor. besleme yapıldığı taktirde azda ola arı yavru sahasını genişletmiş olur ve yavru devir dami devam eder, ölen arının yerine taze yavrular  yerini alır. Tabiki bu sadece mevsimin sıcak geçtiği dönemlerde olur.

Kış aylarında asla ve asla arı kovanlarına kek,arı yemı ve surup beslemesi yapılmamalıdır. 

Yorum yaz

    Nasıl Yardımcı Olabilirim ?